Julkaistu

Husqvarna akkukäyttöiset pienkoneet

Tämä artikkelin tarkoitus on kertoa hieman Husqvarnan akkukoneista ja niissä käytetyistä ratkaisuista. Me Vantaan Siemen ja Koneella tunnemme tuotteemme ja ajattelimme jakaa pintariipaisun tietotaitoamme täällä tietopankin puolella. Jos kuvat kiinnostavat enemmän kuin teksti, hyppää suoraan ihmettelemään Husqvarnan akkukoneita klikkaamalla tästä. Tai tule käymään myymälässämme.

Miksi ostaisin Husqvarnan, kun markkinoilta löytyy muitakin merkkejä?

Tätä kysymystä kysytään meiltä lähes päivittäin. Markkinoille saapuu ja markkinoilta poistuu vuosittain useita eri akkukonevalmistajia. Teollisuuden puoleltakin tutut akkutyökaluvalmistajat ovat tuoneet markkinoille omia, pieneen käyttöön sopivia puutarhan akkutuotteita. Metsä ja puutarha ovat akkukäyttöisille työkaluille haastavimpia mahdollisia käyttökohteita; Työympäristö on usein kostea tai kuivan pölyinen ja käyttölämpötilat vaihtelevat paljon. Koneet altistuvat myös todennäköisemmin iskuille puutarha- ja metsätyöskentelyssä.

Kun pohdit minkä merkin akkukäyttöinen puutarhakone nyt sitten pitäisi hankkia, kannattaa selvittää ainakin seuraavat asiat:

 1. Jos koneen kanssa ilmenee ongelmia, saanko asiantuntevaa huoltopalvelua tai neuvoja siitä liikkeestä josta koneen ostin?
 2. Onko koneeseen ylipäätään saatavilla muutaman vuoden kuluttua varaosaa tai huoltopalveluja?
 3. Ilmoittaako valmistaja teho/kapasiteettitietoja selkeästi ja läpinäkyvästi?
 4. Onko akkukoneen akku yhteensopiva muiden, mahdollisesti tulevaisuudessa tarvitsemiesi puutarha-akkukoneiden kanssa?
 5. Satasen säästö esimerkiksi akkusahan kohdalla voi koitua kalliiksi, jos neljän vuoden kuluttua sahaan ei ole saatavilla minkään näköisiä varaosia tai kohtuuhintaista korjauspalvelua. Varaosan sijaan ostat tällaisessa tapauksessa kokonaan uuden akkukoneen.

Husqvarna on valmistanut haastavaan metsä- ja puutarhatyöhön soveltuvia polttomoottorikoneita menestyksekkäästi jo vuosikymmeniä. Vankka kokemus ja menestys polttomoottorikoneiden kohdalla mahdollistaa myös laadukkaiden akkukäyttöisten työkalujen valmistuksen. Husqvarna käyttää akkukoneissaan omia patentoimiaan akkuja, sähkömoottoreita ja akkutuotetekniikkaa. Koneiden suunnittelu perustuu suorituskykyyn ja ergonomiaan, ei olemassa oleviin, joskus jopa vanhentuneisiin akkukokoonpanoihin.

Esimerkiksi me Vantaan Siemen ja Koneella myymme vain sen mitä myös korjaamme, eli vahingon sattuessa saat meiltä huollon ja varaosat akkukäyttöiseen pienkoneeseesi, vielä vuosienkin kuluttua. Husqvarnalla on valtuutettuja ja koulutettuja huoltopisteitä ympäri Suomen, koneet korjataan siis paikallisessa liikkeessäsi eikä niitä lähetetä valmistajalle satojen kilometrien päähän korjattavaksi.

Husqvarnan 36 voltin akkujärjestelmä

Husqvarna käyttää sekä yksityis- että ammattikäyttöön tarkoitetuissa akkukoneissa samaa 36 voltin akkurakennetta. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää kuluttajasarjan akkusahassa ammattisarjan akkua ja toisin päin. Tämä on asiakkaalle kustannustehokasta; Jos esimerkiksi tarvitset vain pientä akkukäyttöistä lehtipuhallinta mutta ammattitason akkuruohonleikkuria, ei sinun tarvitse hankkia eri akkuja eri sarjan koneisiin.

Akkukonesarjan käyttöjännitteeksi on valittu 36 volttia, sillä se mahdollistaa kaikkein joustavimmin erilaiset kennokokoonpanot. Suomeksi sanottuna akut pysyvät fiksun kokoisina/muotoisina ja ne saadaan koneeseen kiinni mahdollisimman suojaisasti ja tasapainoisesti. Husqvarna käyttää kokoonpanoissaan laadukkaita 2.1-2.9 Ah / 3.6 V akkukennoja.

Markkinoilla on myös suurempia, esimerkiksi 72V akkujärjestelmiä. Käytännössä tämä näkyy käyttäjälle siten, että akku on fyysisesti pitkä ja joudutaan sijoittamaan joko koneen pohjasta, sivusta tai päältä ulos törröttäen. Näin akku altistuu enemmän iskuille ja sateelle, lisäksi koneen käsittelystä tulee epätasapainoista sekä akun jäähdyttämisestä vaikeaa. Suuremmilla volttimäärillä ei saada näihin koneisiin suurempaa suorituskykyä. Volteilla markkinoiminen on vähän sama asia kun yrittäisi myydä tehokasta moottorisahaa pelkkään pitkään terävarustukseen vedoten.

Ampeerit ja wattitunnit ratkaisevat akkukonemaailmassa, ja silloinkin niiden kaveriksi tarvitaan suorituskykyinen ohjainyksikkö sekä energiatehokas sähkömoottori.

Husqvarnan akkukonekokoonpano koostuu akusta, ohjainyksiköstä, käyttöpaneelista ja sähkömoottorista. Järjestelmän osat ovat suuria virtamääriä kestäviä komponentteja, lisäksi elektroniikka, johtosarjat ja liittimet ovat vesitiiviitä. Kaikissa Husqvarnan akkukoneissa on erillinen virtapainike koneen ”käynnistämiseksi”. Näin vahinkokäynnistyksen mahdollisuus on minimoitu. Lisäksi laitteissa on erillinen virransäästötila, jolla koneen tehoa voidaan pienentää ja akun käyttöaikaa lisätä. Husqvarnan ammattitason akkutrimmereissä on myös mahdollisuus vaihtaa terän pyörimissuuntaa leikkuujätteen suuntaamiseksi.

Husqvarna Bli -akkujen kennot ovat tiivistettynä suojassa sateelta. Akuissa on myös älyä; Sisäinen BMS -järjestelmä estää akun ylilatauksen, alijännitteen sekä liian kylmistä- tai kuumista olosuhteista aiheutuvat varioitumiset. BMS järjestelmä valvoo myös akkukennojen tasapainoa. Itse kennot on yhdistetty kestävillä ja luotettavilla terässiltauksilla tyypillisten teräslankojen sijaan. Nämä ratkaisut mahdollistavat ammattikäyttöä kestävien akkukoneiden valmistamisen sekä akkujen pitkän elinkaaren.

Akkukäyttöisen pienkoneen käyttö- ja hankintakustannukset

Akkukäyttöinen pienkone on lähestulkoon aina hankintahinnaltaan vastaavantehoista polttomoottorikonetta arvokkaampi. Li-Ion akkujen valmistaminen on vielä tänäkin päivänä kallista hommaa, ja siitä johtuen akkujen osuus konepaketin hinnasta on prosentuaalisesti suuri. Akusta kannattaa kuitenkin muistaa se, että yksittäistä akkua voidaan ladata satoja, jopa yli tuhat kertaa oikein säilytettynä. Tämä vastaa satoja litroja polttoainetta käyttötunneiksi muutettuna. Toisin sanoen ostat bensiinin (akku + laturi) jo valmiiksi etukäteen.

Polttomoottorikoneen käyttökustannus tuntia kohden (pelkkä polttoaine + voiteluaineet) on koneesta riippuen hintahaarukassa 1,4-6 euroa. Akkukoneen kohdalla tämä on noin 0,05€ / h. Akkukoneessa ei käytännössä akun latauksen, mahdollisten voiteluaineiden, terien ja puhdistuksen lisäksi ole muita huomiota tai investointeja vaativia kohteita. Polttomoottorikoneessa kustannuksia aiheuttavat poltto- ja voiteluaineiden lisäksi suodattimet, tulppa, öljynvaihdot, mahdolliset kaasutinremontit ja muut korjaukset polttoaineletkuineen päivineen.

Husqvarna akun lataaminen ja säilyttäminen

Husqvarnan Bli akkuja voidaan ladata miltä tahansa virtatasolta alkaen ja latauksen voi keskeyttää milloin tahansa akkua vaurioittamatta. Telakkamalliset akkulaturit jäähdyttävät akkua lataustyön aikana ja vähentävät latausvirran määrää akun saavuttaessa 80 % lataustason. Loput 20 % ladataan pienemmällä teholla, akkua mahdollisimman vähän rasittaen. Isommissa Husqvarnan reppuakuissa on oma, sisäänrakennettu jäähdytysjärjestelmä.

Kun laturi ei ole käytössä, se kannattaa irrottaa töpselistä. Akut pitää säilyttää akkukoneesta irrotettuna, 30-50% varaustilaan ladattuna. Vältä akkujen säilyttämistä suorassa auringonpaisteessa normaalia huoneenlämpöä korkeammassa lämpötilassa. Suositeltu säilytys- ja latauslämpötila on +5 – +25 astetta. Husqvarnan akkuja voidaan käyttää -10 – +40 asteen lämpötiloissa.

Mistä tiedän sopiiko akkukone minun käyttööni vai ei?

Akkukone sopii sinulle jos arvostat:

 • Mahdollisimman pientä huollon tarvetta / käyttökustannuksia
 • Helppokäyttöisyyttä
 • Käryttömyyttä
 • Äänettömyyttä
 • Suorituskykyä

Esimerkiksi Husqvarnan oksasahat, pensasleikkurit, ruohotrimmerit ja yläkahvaiset arboristisahat ovat jo huomattavasti suorituskyvyltään tehokkaampia kuin polttomoottoriversiot näistä koneista.

Myyntimääriltään pienet akkusahat ja akkulehtipuhaltimet ovat jo lähes syrjäyttäneet polttomoottorikoneet mökki- ja omakotikäytössä. Lisäksi ruohotrimmereitä, pensasleikkureita ja oksasahoja myydään vuodessa enemmän akkukäyttöisenä kuin polttomoottorikäyttöisenä.

Akkukone ei välttämättä ole sinun työkalusi jos:

 • Käyttökohteessa ei ole latausvirtaa saatavilla
 • Käytät koneita lähinnä pakkaskeleillä ja säilytys tapahtuu kylmässä
 • Kaadat ja pilkot paksuja runkoja, jossa tehoa tarvitaan yli 40cc polttomoottorikoneen verran
 • Raivaat metsää pääsääntöisesti tuntitolkulla urakkamielessä
 • Jos käyttökohde on ylipäätään sen verta suurehko, että haluttua käyttöaikaa ei saavuteta järkevällä määrällä lisäakkuja (koskee lähinnä lehtipuhaltimia)

Toivottavasti artikkeli auttoi edes hieman puntaroimisessa akkukäyttöisen ja polttomoottorikäyttöisen koneen välillä. Meiltä löytyy myymälästä toki molemmat käyttövoimat edustettuna useamman merkin voimin. Jokaisen tarve ja käyttökohteet ovat hieman erilaisia, joten ota siis yhteyttä niin selvitetään minkälainen akkukoneratkaisu olisi paras juuri sinun käyttöösi.

Tutustu laadukkaisin akkukoneisiin verkkokaupassamme klikkaamalla tästä ja ota rohkeasti yhteyttä mikäli haluat yksityiskohtiasempia lisätietoja koneista tai niissä käytetyistä tekniikoista.