Julkaistu

Moottorisahan terän valinta

Tule vanhan teräketjusi kanssa myymäläämme, mittaamme sen puolestasi. Varastostamme löytyy teräketjuja erittäin kattavasti.

Oikean teräketjun valintaa varten tarvitaan aina seuraavat tiedot: 1. Ketjujako, 2. vetolenkkien lukumäärä ja 3. vetolenkin leveys. Kaikki kolme mittaa tarvitaan oikean teräketjun löytämiseksi. Nämä mitat voit selvittää kahdella tapaa.

  1. Tapa: Lukemalla olemassa olevista merkinnöistä

Terälevyn merkinnät

Teräketjupaketin merkinnät

  1. Tapa: Laskemalla ja mittaamalla vanhasta teräketjusta
    Käydään kohta kerrallaan läpi teräketjun mittojen laskeminen ja mittaaminen. Etenemisjärjestyksellä ei ole väliä, lopputulos on aina sama. Mittaustapoja ja aputyökaluja on monenlaisia, työntömitalla tai tulkilla pärjää hyvin.

Ketjujaon selvittäminen

Vakiintuneen standardin mukaisesti kannettavissa moottorisahoissa on käytössä neljää eri ketjujakoa:

3/8″ ja .325″ (Yleisimmät ketjujaot mökki- harraste ja ammattisahoissa)
1/4″ (Käytössä esim. yksittäisissä oksa- ja akkusahoissa sekä carvingissa)
.404″ (Käytetään harvemmin, silloinkin kyseessä suurikokoinen ammattisaha)

Teräketjun jako tarkoittaa minkä tahansa kolmen peräkkäisen niitin välistä etäisyyttä jaettuna kahdella. Kuvan esimerkkiketjun niittien välinen etäisyys on n. 16,51mm joten ketjujako on .325″.

Laskukaava:

  1. 16,51mm on näiden kolmen niitin välinen etäisyys
  2. 16,51mm jaetaan kahdella ja saadaan tulokseksi 8.255mm
  3. 8.255mm muutetaan tuumiksi ja tulos on .325″

(Alla olevasta taulukosta ilmenee kunkin ketjujaon kolmen peräkkäisen niitin etäisyys millimetreissä ilman jakolaskua.)

KetjujakoNiittien etäisyys milleissä ≈
1/4″12,7mm
3/8″19,05mm
.325″16,51mm
.404″20,52mm

Vetolenkkien lukumäärän laskeminen

Punaisella täplällä merkitty kohta on yksi teräketjun monista vetolenkeistä. Nämä voidaan laskea yksitellen tai pareittain, kuvan esimerkkiketjussa on 56 tällaista vetolenkkiä.

Vetolenkin leveyden mittaaminen

Vetolenkin leveyden voi mitata esimerkiksi työntömitalla tai kuvan mukaisella tulkilla. (Huomaa, että käytetyn teräketjun vetolenkki voi olla joskus erittäin kulunut). Alla listaus ketjujaoille tyypillisistä vetolenkin leveyksistä.

Ketjujako.325″.3/8″.1/4″.404″
Vetolenkin leveydet (mm)1.3, 1.5 ja 1,61.1, 1.3, 1.5 ja 1,61.3, 1,11.6

Lopputulos:
Esimerkkiketjun ketjujako on .325″, vetolenkkien lukumäärä 56 ja vetolenkin leveys 1,3mm. Näillä tiedoilla löydät varmasti sopivan teräketjun moottorisahaasi.

Tutustu laajaan ja laadukkaaseen teräketjuvalikoimaamme klikkaamalla tästä tai tule käymään myymälässämme! Jos vieläkin epäilet teräketjun sopivuutta, tule käymään vanhan teräketjun kanssa myymälässämme; mittaamme ketjun puolestasi.

Mitat on selvillä, mitäs sitten?

Jäljellä on enää sopivan ketjutyypin valinta. Teräketjuja on pääsääntöisesti kahteen eri tarkoitukseen; katkaisuun ja halkaisuun. Katkaisuun tarkoitettu teräketju on yleisin ja leikkuuhampaan kulma on standardin mukaisesti 30 astetta (vaihtelua ketjusta riippuen muutaman asteen verran). Halkaisuketjun hampaan kulma on 10 astetta, ja ketju on tarkoitettu pitkittäiseen sahaukseen kuten lankkujen sahaamiseen. Eri valmistajilla on tarjota erilaisella leikkuuhampaan muotoilulla varustettuja ketjuja. Osa pienentää tärinää, osa on tarkoitettu minimoimaan takapotku ja jotkut on tarkoitettu suuritehoiseen sahaamiseen edellyttäen suorituskykyistä moottorisahaa sekä kokenutta käyttäjää ja niin edelleen.

Ketjuja ja hintoja on laidasta laitaan: Valikoimaamme kuuluvat sekä edullisimmat, turvalliseksi havaitsemamme teräketjut että laadukkaat ammattikäyttöön tarkoitetut teräketjut. Edulliset teräketjut on tyypillisesti valmistettu halvoista raaka-aineista. Näille ketjuille on ominaista tehdastylsyys, teräketjun ylimalkainen venyminen, jatkuva teroituksen tarve ja lenkkien väljä niittaus sekä tämän tuoma suuri katkeamisvaara. Katkeileva teräketju tekee hallaa sahalle ja pahimmassa tapauksessa myös käyttäjälle. Tällainen teräketju myös kuluttaa terälevyä jatkuvan pomppimisen takia. Toki jos kohteena on erityisen hiekkaista tai naulaista puuta, on taloudellisempaa uhrata tähän käyttöön tuo edullisempi teräketju.

Hyvän teräketjun niittaukset ovat tiiviit ja materiaali on suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja sekä iskuja. Esimerkkinä vaikkapa Husqvarnan X-CUT, jonka kromipinnoitettu ja terävä leikkuuhammas pysyy terävänä erittäin pitkään puhdasta puuta sahattaessa. Lisäksi ketju on esivenytetty tehtaalla, joten työskentely ei toistuvasti keskeydy roikkuvan teräketjun tai teroitustarpeen takia. Kokemattomalle käyttäjälle myös ylimääräinen takapotkua ehkäisevä turvalenkki tuo varmuutta satunnaiseen sahailuun. Laadukkaista materiaaleista valmistettua teräketjua on myös mukavampi ja helpompi teroittaa.

Myymälästämme löydät verkkokauppaamme laajemman valikoiman teräketjuja. Mm. Stihl ja Oregon teräketjut metritavarana (halkaisu, katkaisu ja kovapala). Sekä Husqvarna, Oregon, Carlton ja Trilink teräketjut vakiomittaisina.

Moottorisahan teräketjut Vantaan Siemen ja Koneelta, tervetuloa!
Klikkaa tästä teräketjuostoksille