Julkaistu

Tietoa pienkonepolttoaineista

Vantaan Siemen ja Kone myy ja toimittaa Husqvarna Power, Stihl Motomix ja Aspen pienkonepolttoaineet. Laadukkaat polttoaineet löydät myymälästämme. Suuremmat määrät ja tynnyrit toimitamme ilman rahtikuluja suoraan paikan päälle. Ota yhteyttä ja tilaa polttoaineet työmaalle lavahintaan!

Pienkonepolttoaineen ja tavallisen polttoaineen erot

Tavallinen bensiini valmistetaan raakaöljynjalostusprosessissa, jossa useita ainesosia käsitellään eri tavoin ennen niiden yhdistämistä. Näin ollen bensiini ei ole yksi aine, vaan useiden ainesosien seos. Tavallinen bensiiniasemalta ostettava bensiini sisältää noin sata erilaista ainesosaa, jotka vaikuttavat eri tavoin suorituskykyyn, terveyteen ja ympäristöön. Ainesosista useat ovat erittäin vaarallisia ja myrkyllisiä ihmisille ja ympäristölle.

Tavallinen polttoaine sisältää aina etanolia, joka sitoo kosteutta vahingoittaen mm. polttoaineletkuja, kaasutinta ja kaasuttimen kalvoja. Tällaisen ”hanapolttoaineen” taaattu säilyvyysaika on pienissä tilavuuksissa vain joitakin kuukausia, lisäksi öljyn on havaittu erottuvan säiliön pohjalle pitkäaikaissäilytyksissä. Erityisesti pienkoneissa, joissa polttoainetilavuudet ja kanavat ovat pieniä, tavallinen polttoaine vanhenee joskus hyvinkin nopeasti.

Pienkonepolttoaine, eli alkylaatti valmistetaan synteettisesti puhtaista kaasuista, jotka vapautuvat raakaöljynjalostuksessa. Tuloksena on erittäin puhdas bensiini, joka sisältää noin kymmenen vähiten haitallista ainetta eikä siksi sisällä käytännössä lainkaan haitallisia aineita, kuten bentseeniä, aromaattisia hiilivetyjä, rikkiä ja olefiineja. Käytännön hyötynä käyttäjälle tämä tarkoittaa vähemmän pakokaasuja, maltillisempi käry säilytyksessä sekä huomattavasti pidempi säilytysaika. Myöskään öljy ei erotu polttoaineesta kanisterin pohjalle pitkäaikaissäilytyksessä. Laadukas pienkonepolttoaine säilyy kanisterissaan jopa useamman vuoden ennen vanhenemistaan. Pienkonepolttoainetta valmistetaan myös 4-tahtisena ilman seosöljyä.

Pienkonepolttoaineen hyödyt käytännössä

Pienkonepolttoaineen suurimmat hyödyt yksityiskäytössä ovat sen säilyvyys ja käryttömyys sekä koneiden helppo käynnistyvyys. Myös iso osa kaupallisista ja kunnallisista metsä- ja puutarha-alan toimijoista käyttävät pienkonepolttoaineita koneissaan; Pienkonepolttoaineiden yleistyttyä Suomen markkinoilla laskivat konerikkojen määrät huomattavasti jo ensimmäisten vuosien aikana. Kun käyttäjiä on useita, on valmiin polttoaineseoksen käyttäminen varmin tapa huolehtia riittävästä voitelusta ja polttoaineen laadusta. Pitkien työpäivien aikana myös pienempi käry parantavat työolosuhteita erityisesti sahaus- raivaus ja lehtipuhallintyöskentelyssä. Koneissa joissa tunnettuja pienkonepolttoainetta on käytetty uudesta asti, ei sylinterissä tai männässä ole havaittavissa juurikaan palojäämiä tai ohipuhallusta. Perinteinen polttoaineseos karstoittaa aina konetta enemmän tai vähemmän käytetyn 2t-öljyn laadusta riippuen.

Pienkonekorjaamollamme Espoossa suurin osa huoltoon tulevista koneista saapuu pajalle vanhentuneen polttoaineen ja sen aiheuttamien vaurioiden vuoksi. Suuri osa näistä tapauksista johtuu siitä, että 95E10 tai 98E5 polttoaineeseen itse tehty seos on jätetty tankkiin pitkäaikaissäilytyksessä. Laadukkaan pienkonepolttoaineen käyttäminen säästää tällaisissa tapauksissa käyttäjältä kymmeniä, joskus jopa satoja euroja korjauskustannuksia. Osassa koneita ongelmaa aiheuttaa myös itsetehdyt, runsaammalla öljymäärällä rikastetut polttoaineet jossa öljy karstoittaa palotilan ja liimaa kaasuttimen kalvot umpeen.

Pienkonepolttoaine sopii sinulle jos

  • Arvostat käryttömyyttä, mahdollisimman pientä savutusta (erityisesti allergikot)
  • Haluat että koneesi käy puhtaasti ja saa parhaan mahdollisen voitelun
  • Et halua itse sekoittaa polttoainetta ja öljyä
  • Koneesi on käyttämättä usein pitkiä aikoja kerrallaan
  • Tai jos koneillasi on useita eri käyttäjiä/tankkaajia, ja polttoaineen voitelukyky halutaan varmistaa konerikkojen ehkäisemiseksi
  • Ympäristön ja käyttäjän turvallisuus ovat sinulle tärkeitä
  • Haluat minimoida koneen korjauskustannukset elinkaaren aikana

Poikkeuksiakin on; Esimerkiksi vanhemmat moottori- ja raivaussahat, joissa on käytetty erittäin runsaita polttoaineseoksia, eivät ole parhaita mahdollisia käyttökohteita pienkonepolttoaineelle. Liikaa karstoittunut kone ei varsinaisesti nauti pienkonepolttoaineen puhtaammasta palamisesta, tällöin on riski että karsta kristallisoituu ja aiheuttaa moottorivaurion. Toisin sanoen jos olet jo 15 vuotta käyttänyt vanhassa sahassasi omia yli 2,5 prosenttisia öljyseoksia, tee niin jatkossakin.

Miksi pienkonepolttoaineiden hinnat vaihtelevat huimasti?

Vanha sanonta ”halvalla ei saa hyvää” pätee pienkonepolttoaineissakin. Pienkonepolttoaineissa on huimia eroja; Yksikään Suomen markkinoilla oleva pienkonepolttoaine ei ole samaa tavaraa, vaikka yleisesti näin luullaan. Edullisimmat pienkonepolttoaineet eivät säilyvyysominaisuuksiltaan juurikaan eroa tavallisesta hanapolttoaineesta, ja alalle asetettu standardikin antaa vähän turhankin laajan pelivaran valmistajille nimen ”pienkonepolttoaineen” -käyttämiselle. Valitettavasti markkinoilla on yhä yksittäisiä pienkonepolttoainemerkkejä, jotka aiheuttavat koneisiin käyntihäiriöitä ja tahraavat osaltaan alan mainetta.

Rehellisin tapa vertailla pienkonepolttoaineiden eroja on vertailla niiden tuoteselosteita, alla esimerkkinä Aspen pienkonepolttoaineen ominaisuudet verrattuna yleisimpiin Suomen markkinoilla oleviin ”pienkonebensoihin” sekä tavalliseen hanapolttoaineeseen.

Edustamiemme Aspen, Husqvarna ja Stihl pienkonepolttoaineiden keskinäiset pienet hintaerot selittyvät kannun päällä olevan tarran sijaan polttoaineissa käytetyillä 2-tahtiöljyillä sekä pakkauskannujen materiaaleilla ja ominaisuuksilla. Aspen käyttää polttoaineissaan omaa täyssynteettistä kaksitahtiöljyä, Husqvarna omaa XP 2t-öljyä ja Stihl taas omaa HP Ultra Premium kaksitahtiöljyä. Laadukkaalla öljyllä valmiiksi sekoitettu 2% seos takaa parhaan mahdollisen voitelun korkeakierroksisiin metsä- ja puutarhakoneisiin. 5-litraisten kannujen suositushinnat lähtevät 19,50€ paikkeilta, ja saatavilla on lisäksi litrahinnaltaan hitusen edullisempia 10L, 25L ja 200L yksittäispakkauksia.

Näiden merkkien polttoaineilla myös ilmoitettu säilyvyys on jopa useita vuosia, voit siis huoletta jättää kannun varastoon odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Kun kannun merkkinä on tuttu ja turvallinen polttoainevalmistaja Aspen, maailman suurimmat pienkonevalmistajat Husqvarna taikka Stihl, voit olla varma siitä että tankkaat koneesi tankkiin parasta mahdollista polttoainetta.

Vantaan Siemen ja Kone on Metsä- ja puutarhakoneiden erikoisliike – Tervetuloa koneostoksille myymäläämme tai verkkokauppaamme.