Julkaistu

Mikä on Stihl 4-MIX-moottori?

Stihl on kehittänyt moottorin jossa on hyödynnetty 4-tahti ja 2-tahti -moottoreiden parhaat ominaisuudet. Lyhykäisyydessään 4-MIX moottori on 4-tahti moottori, jossa käytettään 2-tahti polttoainetta eli polttoaineella johon on sekoitettu 2% öljyä. Näitä polttoaineita ovat mm. Motomix 2-T ja Aspen 2-T. Tästä voit lukea lisää pienkonepolttoaineista.

Miten 4-MIX moottorin voitelu tapahtuu?

4-MIX moottorissa on sylinterikannessa kanava jota pitkin polttoaineseos pääsee voitelemaan koko moottorin. 4-MIX moottorissa on venttiilit ja nokka-akseli. Moottorissa ei ole normaalia puolipuristinta vaan se on toteutettu paineenalennusjärjestelmällä, joka muuttaa pakoventtiilin avautumisaikaa käynnistyksen yhteydessä ja näin ollen käynnistyksestä saadaan ns. kevyt käynnistys.

Stihl 4-MIX -moottorin hyödyt:

Pienemmät päästöt: Näissä moottoreissa polttoaine pääsee palamaan hyvin eikä se ”kärytä”. Moottori täyttää eurooppalaisen päästörajan ja on päästöluokassa 2.

Huollon helppous: Koska 4-MIX -moottorissa ei ole erillistä öljysäiliötä ei siinä myöskään ole öljyn vaihtamisen tai lisäämisen aiheuttamaa lisätyötä eikä vaivaa.

Kevyt: Normaaliin 4-tahti moottoriin verrattuna tässä 4-MIX moottorissa ei ole öljypohjaa, öljypumppua eikä erillistä öljysäiliötä ja näin ollen 4-MIX moottori on kevyempi.

Pienemmät desibelit: Jopa suurilla kierroksilla moottorin ääni on siedettävää pörinää.

Tehoa ja vääntöä runsaasti.

Yhtenä tärkenä huomioina on että 4-MIX moottoreissa pitää käyttää 2-tahtipolttoainetta. Vaikka nimi antaakin osviittaa 4-tahtipolttoaineesta niin pitäkää tämä mielessä. Olemme valitettavasti päässeet näkemään että aina ei ole 4-MIX moottoreihin tankattu 2-tahti bensaa ja tämä on johtanut moottorin kiinni leikkaamiseen.

Alla on vielä video mistä näkee miten Stihl 4-MIX moottori toimii: